Vad du ska tänka på innan du köper en ödla!

Expressen har uppmärksammat ödlor som djur i sin artikel här.

De uppmärksammar blivande ödle ägare på bl.a hur stora och krävande ödlor kan vara. Dock tycker jag att denna artikel både saknar det ena och andra.

Vad är det man bör tänka på då enligt fröken Angelica innan man skaffar sig en ödla?

Ja självklart så beror det på vilken typ av ödla du köper. Dock är dessa punkter oerhört viktiga att tänka på innan du köper dig en reptil enligt min åsikt:

1. Pengar.

Det är oftast dyrt att skaffa in sin första reptil. Det du behöver ha pengar till är tre saker: terrarium och tillbehör, mat och veterinärvård.

Maten är inte tvär billig om du har tänkt köpa den på djuraffären.  Det finns dock ställen som man kan köpa reptil foder för en liten billigare slant än på djurbutikerna. Tänk på att reptiler kan både vara växt, kött och bland ätare så kolla upp noga före vilken typ av foder din ödla ska ha. Glöm inte bort kostnaden för att köpa in både kalcium och multivitamin preparat oxå. Den är extremt dyr på djuraffärerna men kan även det köpas in för billigare slant på andra håll. Tänk dock då på att det är mycket viktigt att både kalcium:fosfor balansen och A:D:E vitamin balansen ska vara korrekt. Det är ytterst få av de på djuraffärerna som har rätt balans på deras preparat som säljs till reptiler. Det som avgör hur kalcium:fosforbalansen ska vara till just din reptil beror på dess naturliga miljö, om de är dag eller nattaktiva och dess foder som den äter. Kolla upp detta före nog vad din reptil ska ha så att den får i sig det den behöver och slipper bli sjuk pga fel kost.

Jag själv använder produkter från denna hemsida till alla mina reptiler. Gå in HÄR

De flesta ödlorna ska ha UV ljus men man kan säga att ALLA typer av ödlor BÖR ha det. UV-ljusen hjälper din ödla att ta upp kalciumet och att stimulera dess naturliga beteende / instinkter. UV-ljusen ska bytas efter 6 månaders användande även om de fortfarande lyser. Detta pga att de allt eftersom tappar sin funktion med UV-ljuset.

Glöm inte bort att försäkra ditt djur oxå.


2. Tid

Även om ödlor inte är sociala och inte kräver en massa tid att umgås med sin ägare så tar den lite tid ifrån sin ägare. Att byta vatten, utfodra, ta bort avföring, stor städa terrariet och andra underhålls saker tar även det tid och ska finnas ett par år framåt beroende på då hur gammal just den ödlan blir.

Det andra som är viktigt att tänka på är att vissa typer av ödlor passar bättre som nybörjar ödlor då de är mycket enkla att sköta och då dess terrarie miljö inte kräver alltför mycket tid, pengar och kunskaper.

3. Ansvar

Det måste finnas ngn som tar ansvaret för djuret. Ser till att den får den mat som den ska ha, vitaminer och kalcium tillskott i rätt mängder och balanser. Om djuret är mångsidig i sin kost är det oftast viktigt att ngn tar ansvaret och ser till att djuret får i sig rätt propotioner av de olika delarna som den ska ha i sig.

4. Förberedelser

Det är så extremt olika behov och miljöer som ödlor behöver så första tipset är ju helt klart att kolla upp vilken ödla man är intresserad av och just dennes behov. Det finns reglerat i djurskyddslagen hur de olika arterna ska ha det både storleksmässigt och med värme och luftfuktighet. Dessa lagar går att kolla upp HÄR

Förbered reptilens terrarie innan du hämtar hem reptilen så att du vet att du fått upp temperaturer och luftfuktighet rätt. Det kan ibland behövas lite jobb med att få till temperaturerna korrekt så se till att börja ngn dag i förväg innan djuret ska hämtas.

Hitta helst en bra och seriös uppfödare med friska djur. Enligt lagen måste en försäljare vare sig det är en privatperson eller djuraffär skicka med skötselråd för djuret, men av egen erfarenhet så vet jag att det är ytterst få som gör det. Försök hitta en bra uppfödare som tar ansvar och hjälper dig om du får problem. Jag personligen kommer aldrig mer köpa en ödla från en djuraffär då det för mig har bevisats att djuraffärerna köper hem reptilerna från "reptil avels fabriker utan ngn mänsklig kontakt och där de är totalt otama". Så mitt råd är att inte köpa din reptil från djuraffären. Seriösa uppfödare brukar även lämna ut uppfödarbevis på reptilerna.

1 kommentar:

  1. Katarina Idoff13 april 2017 23:00

    Vilken uppfödare skulle du rekommenderar i Sydsverige?

    SvaraRadera