Sockrets effekt på kroppen

Då våra två yngsta barn känner av socker så fruktansvärt och går på sockerkickar hela lördagskvällarna efter intaget av godis och socker så har vi nu bestämt nya regler i huset. Godiset ska köpas in redan senast fredagen ochätas på lördagsmorgonen. Så att barnen får utlopp för de sockerkickar som fyller deras ben och munnar med antingen spring eller skrik.

Här är Tyr nu från morgonen med godisremmar som smyckar hans kropp.

Hjärnan är det organ i kroppen som behöver mest energi. Alla nervsignaler ska skickas vidare, kopplas om, byta bana och så vidare. Hjärnan styr oss att äta, gärna något som lätt kan göras om till glukos. Detta förklarar varför vi gärna väljer socker eller lättsmälta kolhydrater.


Personer som åker till Himalaya och vandrar kan få ett sötsug de aldrig känt av tidigare. Det beror på att syretillgången är begränsad och lufttrycket lågt, kroppen drabbas av syrestress. Då vill kroppen ha druvsocker för att få energi.

Socker ger också smärtlindring genom att kroppsegna morfinmolekyler (opiater) frisätts från hjärnan. Effekten märks redan om man ger nyfödda en sked med socker på före ett nålstick vid provtagningar. Smärtlindringen varar i cirka 20 sekunder. Efter två månaders ålder fungerar inte den här metoden längre.

Barn som är särskilt förtjusta i socker har ofta en släkting med alkoholproblem, har studier visat. Barnen behöver inte alls utveckla alkoholism, men de kan eventuellt ha ärvt någonting som är gemensamt för dem och släktingarna som har alkoholproblem. Alla barn gillar socker, det är naturligt att gilla socker.

Kvinnor tycks vara mer förtjusta i sötsaker, framför allt under vissa perioder i hormoncykeln. De cykliska svängningarna gör det svårare att ha kommandot över suget i hjärnan. Efter klimakteriet minskar sötsuget.

Läs mer om hur belöningar kan övergå i beroende, hur man kan tillfriskna och byta från ett dåligt beroende till goda belöningar i Charlotte Erlanson-Albertssons och Anna Wingrens bok ”Belöning och beroende” (Ica bokförlag).

Tecken på beroende:

1. Upplever en kick.
2. Starkt sug att återuppleva kicken.
3. Fixering vid nästa kick.
4. Utvecklad tolerans.
5. Abstinens.
6. Åsidosättande av allt annat.
7. Plötsliga återfall.

Källa: SVD

2 kommentarer: