magnetröntgen och tatueringar

Gubben har nu äntligen fått sin tid för magnetröngen av hjärnan. Tiden är inbokad i mitten på Januari.

Många som funderar på att tatuera sig brukar ställa frågorna:

Kan man magnetröntga sig om man har tatuering?
eller om man kan få ryggmärgsbedövning om man har tatuering i svanken?

Svaret på ryggmärgsbedövningen är enkelt: läkarna är rädda för att färg ska ta sig in i ryggmärgen. Finns det heltäckande tatueringar i svanken utan ytor som är enbart hud så avstår läkarna bedövningen pga risken av att få med sig färgpigment dit. Däremot finns det ju ett antal andra bedövningsmedel som man kan använda sig av vid behov.

Svaret på hur magnetröntgen och tatueringar passar ihop är inte heller så svårt. Går man in på vårdguiden och läser/tittar på deras bildspel om magnetröntgen så står det inget alls om att tatueringar är farliga vid röntgen. Smink, piercingar och andra typer av metallföremål i kroppen kan dock ställa till det i en magnetröntgen.

Ytterligare ett bevis är mythbusters avsnitt där de spräckte myten med just tatueringar och magnetröntgen. I det avsnittet kan man själv se hur t.om en tatueringsfärg med extra mycket järnoxider ser ut att fungera bra så länge den är tatuerad i kroppen. Då den spetsade tatueringsfärgen med betydligt mer järnoxider förs in i en bytta i extrema mängder sker dock saker. Läkaren själv säger under filmen att de aldrig varit med om eller hört talas om att ngn med tatuering fått den exploderad eller förstörd. Det har dock kommit in information om rodnader och liknande i ytters få fall, men inget farligare än så.


Det absolut viktigaste beviset är dock enligt mig att de har tänkt lägga in min gubbe i magnetröntgens apparaten fasten han har ett antal tatueringar. Vilket aldrig skulle ske om dom trode det var det minsta farligt. De har inte ens varnat för några risker överhuvudtaget då det gäller hans tatueringar i sammband med magnetröntgen.

gubben har en likadan tatuering som mig på halsen och fler än enbart den pryder hans kropp.

1 kommentar: