ADHD en allergisk reaktion?

Det har tydligen kommit ännu fler rön om orsken till ADHD. Denna gången så ser dom ett samband med ADHD och barnets kost. Helt enkelt att med rätt kost kan man få bort symptomen för ADHD precis som för ett allergiskt barn. Det finns redan statestik som visar på att de med autism, ADHD och liknande diagnoser även har allergier i större utsträckning än de utan de diagnoserna. Överaktivitet och svår konsentration finns ju även det klassat som allergiska reaktioner.

Det som då kändes intressant med just denna nyhet är med tanke på mitt nyligen skrivna inlägg om tarmflorans betydelse för spädbarnen och sjukdomar senare i livet.

Både allergier och ADHD sägs kunna bero på att barnet fått i sig för få bakterier av föderskans tarmflora så redan där är ju i så fall ytterligare en gemensam nämnare. Att orsaken till båda symptomen kan komma från samma problematik och tillfälle under barnets liv gör ju att man kan börja fundera på hur närbesläktade diagnoserna är. Är då ADHD helt enkelt en allergisk reaktion bara?

Det tror jag personligen inte att fallet är med tanke på att forskare hittat även en skadad kromosom i ADHD fall. Men att det finns så många gemensamma nämnare borde få forskarna att undersöka sammbanden och orsakerna till diagnoserna bättre.

Som sagt det ska bli intressant och se vad forskarna kommer fram till i detta område. Ser ju ut som ett antal nya ideer och tankar är på väg att ge lite klarhet i frågan.

Läs om nyheten på SVD och Aftonbladet och DN
Läs om likheter mellan allergier och ADHD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar