Takydromas sexlineatus skötselråd

I år så köpte vi hem från Stockholm en grupp med långsvans ödlor. Detta är en underbar och lättskött ödla. Deras aktivitet under dagtid är stor så du kan vara säker på att det händer saker i terrariet hela tiden. Otroligt smidig liten ödla och enligt mig roligare att titta på än TV:en. Kärt barn har många namn och självklart så gäller detta även denna underbara ödla. Namn som den går under är bl. a:


Svenska: Långsvansad ödla, lång tailed ödla, långsvansad gräs ödla, gräs ödla
Engelska: Long tailed lizard, long tailed grass lizard, grass lizard
Vetenskapligt namn: Takydromas sexlineatus

Livslängd: Oturligt nog blir dom inte så gamla du får räkna med en ålder på bara runt 5 år

Längd: ungefär 25 till 30 cm. Kroppens längd blir bara 8 till 10 cm så ca 3/4 av deras längd utgörs av svansen.Föda: Långsvansen är ett rovdjur som jagar insekter och andra små ryggradslösa djur. Du kan mata den med syrsor  i lämplig storlek, mjölmask.


Hanteras: Den är lättskött och ovanligt social för att vara en ödla och går bra att ha i små grupper på ca 3-6. Är dom ovan beröring kan dom i början vara nervösa och spralliga men är lätta att få vana hantering. Var dock medveten om att alla ödlor trivs bättre i terrariet än i din hand och att alla reptiler ska det handskas varsamt med.

Terrarie inredning:

Ödlornas svans har en gripanordning som hjälper dom att få ett bra fäste, känner du på svansen känner du att den känns lite klibbig/stickig. Med hjälp av den specialanpassade svansen så är de extremt bra och smidiga klättrare. Jag har sett dom använda svansen som ett långt ben efter terrarieväggarna/växter eller hur dom virar den runt saker för att klättra/hänga. Med tanke på deras klättrings förmåga så se till att ha terrariet rymmnings säkert. Sätt ett tak över, speciellt ovanför växterna och annat som ödlan kan klättra/stå på.

Inred terrariet med mycket olika grenar och växter. Temperaturen ska ligga på 27 till 29 grader på dagen och under natten 18 till 21. Under dagen ska en solplats finnas där temperaturen ligger på ca 32 till 35 grader. Eftersom långsvans ödlan är dagaktiv så behöver den UV ljus den typen av lampor köper man på djuraffärer. Tänk på att  UV ljuset inte tar sig genom glas så sätt den innanför glaset och inte utanpå.

Luftfuktigheten: ska vara hög, 70 till 75 procent.

En stor del av just denna art som man kommer över är vildfångade och ödlan kan därmed även ta med sig parasiter och sjukdomar. Försök att få med ett uppfödar bevis så att du ser att det inte är vildfångat för man bör inte bidra med att främja vildfångarnas olagliga verksamhet.

Könsbestämning: Hanar kan lätt kännas igen av en stor svullnad vid svansroten under kloaken. Hanarna är även lite större, maskulinare i sin kropp som ett vant öga kan lära sig att se. Hanarna har även en mer färgglad kropp med gula fläckar på sidan.


En bild på en färg glad hane och de gula prickarna efter sidan

En bild på svullnaden under kloaken som hanar har


Honan är lite mattare och brunare i färgerna


Honan saknar svullnaden under kloaken


Avel: Långsvans Ödlorna lägger som oftast två till tre ägg. Vanligaste ställena för placering av äggen brukar vara på en fuktig och varm plats. Kanske under vatten skålen eller i botten av en dunge av gräs. Man kan underlätta genom att lägga in en burk med fuktig värmeculit. Deras naturliga parnings säsong är under April till Juni månad. Ägg tar ungefär 5 till 6 veckor att kläcka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar