Foglossning så det exploderar

Denna dagen har varit rent jävulsk. Foglossning så det exploderar där nere vid minsta rörelse. Helvete så ont det kan göra. Känner mig som om jag vore gravid i slutet men här är man inte ens gravid. Så jag vet garanterat att mensen är på G nu då foglossningen har kommit på det här viset idag.

Helt sjukt men det har knappt gått att jobba man haltar och gungar sig fram. Måste se helt sjukt ut. Hur som helst så är jag less det nu. Har haft det hela dagen och har det ännu oxå. Googlade som fortast och hittade faktiskt en rärr bra sida som tog upp just foglossning i och med menstruationer.

Så säger folk att graviditet inte är en sjukdom. Och nej det kanske inte heller är en sjukdom men det SLITER på en kvinnas kropp ngt jävulskt vilket kan leda i sin tur till olika sjukdomar och livslångt av ONT.

"Hur snart efter förlossningen försvinner foglossningssymptomen?En studie (Owens, Pearson, Mason, 2002, Symphysis pubis dysfunction: a cause of significant obstetric morbidity) visade att omkring 60 % av alla kvinnor med foglossning fortfarande hade kvar vissa symptom efter förlossningen. De flesta kvinnor tycker att deras symptom förbättras efter det att barnet är fött, men några få har fortfarande smärtor kvar när deras barn fyllt ett år. Du bör fortsätta med sjukgymnastiken efter förlossningen och, om det är möjligt, få hjälp med barnpassning under de första veckorna. Vissa kvinnor som haft foglosssning upplever att smärtan kommer tillbaka varje månad precis före menstruationen. Detta beror på hormoner som har liknande effekt som graviditetshormonet relaxin"

"Tips för självhjälp
• Avbryt rörelser som gör ont. Om något gör ont, undvik om möjligt att göra det. Om man låter den här typen av smärta blossa upp kan det ta lång tid att få den att gå tillbaka igen.

• Rör på dig lite och ofta. Du kanske inte alltid känner av vad du gjort förrän senare på dagen eller efter att du gått och lagt dig.

• Vila regelbundet genom att sitta i en ganska upprätt ställning med ordentligt stöd för ryggen.
• Undvik att lyfta eller skjuta på saker (att köra kundvagn kan vara särskilt smärtsamt).

• Det vara bra att sitta ner när du klär på dig, särskilt underbyxor eller byxor. Trä plagget över fötterna och ställ dig sedan upp och dra upp det. Försök inte att trä i benen i byxor, kjolar eller underbyxor medan du står upp.
• Ta ett steg i taget när du går uppför trappor. Kliv först upp med det bästa benet och låt sedan det andra benet följa efter. Upprepa detta på varje trappsteg.
• Försök hålla ihop benen och undvik att göra bredbenta rörelser som t ex att gå i och ur bilar eller badkar. Om du måste göra något bredbent, gör det sakta och försiktigt och håll ryggen böjd. "

"Vilka är symptomen?
Smärta över blygdbenet och i ljumskarna är de vanligaste symptomen. Du kan också få ryggsmärtor, smärtor i bakre delen av bäckenet eller höftsmärtor. Det är vanligt med en skapande eller klickande känsla i området runt blygdbenet och smärtan kan röra sig nedåt lårens insida eller mellan benen. Smärtan förvärras ofta om du har benen brett isär, promenerar, går upp- eller nerför en trappa eller ändrar ställning dig i sängen. Den är ofta mycket värre på natten och kan göra att du sover dåligt. Det kan vara särskilt smärtsamt att gå upp på toaletten på natten"
 
"Vad är symfyseolys (foglossning)?Bäckenet består av två halvor som är förenade framtill med en stel led eller fog som kallas symfysen. Denna fog är förstärkt med ett kraftigt nätverk av ligament, vilket gör att den under normala förhållanden nästan inte rör sig alls. För att underlätta barnets passage genom bäckenet producerar kroppen när du är gravid ett hormon som kallas relaxin, som löser upp ligamenten i bäckenet. Det gör att dessa fogar kan röra sig mer under graviditeten och förlossningen.


Man vet inte säkert vad som orsakar foglossningen men man tror att den ena sidan av bäckenet rör sig mer än den andra när man går eller rör på benen, och att detta leder till smärta och inflammation i symfysen. Det går inte att diagnostisera problemen med hjälp av t ex röntgenundersökningar eftersom den här rotationen inte syns på röntgenbilden. Många kvinnor med symfyseolysbevär (foglossning) upplever en stark smärta utan att bäckenet vidgats särskilt mycket. Smärtan står inte i proportion till graden av vidgning.

Ett liknande tillstånd är bäckenupplucking (diastasis symphysis pubis, DSP) då fogen luckras upp och lämnar ett onormalt stort mellanrum mellan de båda bäckenbenen. Det genomsnittliga mellanrummet mellan höftbenen hos en kvinna som inte är gravid är 4-5 mm och under graviditeten är det normalt att detta mellanrum ökar med 2-3 mm. Om mellanrummet är 10 mm eller mer ställs diagnosen bäckenupplucking. Detta är ett ovanligt tillstånd som bara kan diagnostiseras med hjälp av röntgen."

Allt detta hittade jag: HÄR 

2 kommentarer:

 1. Vilken fin blogg jag hittade här ;))
  Foglossning vet jag gör skitont :( men jag har nog inte haft besvär mer än ett par månader efter förlossningarna.
  Hoppas det snart blir bättre, och jag tittar in igen.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 2. Aj,aj,aj hoppas att det onda snart går över... Jag har lagt till dig med nu. :) Ha en bra dag! Kika gärna in snart igen!

  SvaraRadera