Afrikanska Jättesnäckor - skötselråd


22 - 25 grader är perfekt för dessa snäckor i sitt terrarium. Se till att ha fuktig blomjord eller torv i botten på terrariet. Se till att den inte kan rymma då den är mycket duktig på att krypa efter väggarna på terrariet.

Om snäckan sitter mycket still och verkar förseglad vid skalingången (en hinna som täcker kroppen), så kan den ha börjat hibernera (övervintra). Snäckan reagerar så om den inte trivs i sin miljö (för kallt, för lite mat eller för torrt). För att väcka snäckan igen så kan du med gott resultat skölja den i ljummet vatten och sätta fram mat som är lockande (exempelvis gurka). Om snäckan börjar hibernera så är det lämpligt att se över boendemiljön för att få den att trivas bättre.
Den är hermafrodit, vilket betyder att de är tvåkönade. Det behövs dock två stycken snäckor för att få bebisar. De blir könsmogna vid ungefär ett års ålder och de kan lägga mellan 30-1000 ägg upp till 5-6 gånger per år. Beroende på temperatur kläcks äggen inom 5-21 dygn.


De är vegetarianer och vill alltså ha gröna blad (sallad, spenat och liknande) som drygas ut med rivna morötter och frukt. Precis som vi människor och andra djur så mår även snäckan bäst utav att den får en varierad kost.

När det är sommar finns det fullt med mat till Snäckorna ute. Det jag brukar ge mina är bla maskrosor,både blommor & blad, groblad, hallonblad och svartvinbärsblad.  

Glöm inte att snäckan behöver ordentliga tillskott av kalk. Sepiaskal, alltså bläckfiskskal, är lösningen på det problemet. De finns att köpa i zoo-handeln eller av privata uppfödare som oftast anonserar på blocket osv.


Vill man köpa in Afrikanska Jättelandsnäckor från andra länder så behöver man införseltillstånd,vilket man söker hos Jordbruksverket. Dom är rädda för att dessa Snäckor ska klara sig i våran Svenska natur om dom blir släppta eller rymmer. Så tänk på att det är tabu att sätta ut dom i den svenska naturen. I till exempel USA är de Afrikanska Jättelandsnäckorna helt förbjudna. Det oxå kanske med all rätt?

I Florida har dom just nu jätte problem med utsläppta afrikanska jättesnäckor Läs mer i DN & expressen

2 kommentarer:

  1. Häftigt... Har en Achatina Achatina jättesnigel hemma... :)

    SvaraRadera