Fan alltså

Solen gör underverk med ens humör medan andra saker drar ner ens humör på en gång igen. Hämtade Tyr på dagis och frågade om dom hade kommit igång med en av sakerna som vi diskuterade under besöket på BUP. Men då förklarade en ur personalen på dagiset att dom ändrat på det vi sagt och gjort på ett helt annat vis.

Saken är den att Tyr har svårt för att klara av övergångar och för överraskningar. Eftersom vi börjar jobba så tidigt så måste Tyr lämnas på öppningsavdelning och där jobbar det olika personer från gång till gång. Lämningarna blir sjukt svåra för Tyr då det är fel personal som jobbar och han är jätte förtvivlad då jag går. Teorin är att det kan undvikas om han förbereds minst en dag före om vem det är som kommer vara där när vi kommer. Han har även svårt att förstå vissa saker som förklaras med det talade språket därav så ska scheman med bilder användas för att underlätta hans vardag. Under besöket på BUP så kom vi överens om att dagiset ska sätta upp en bild på personen som jobbar dagen efter på morgonen. Så Tyr inte blir överraskad med att det inte är den han själv har tänkt sig att det ska vara som öppnar dagiset.

Men nu idag så förklarade alltså den ur personalen som var med på mötet på BUP att de istället hade tänkt köra att skriva upp namnet i Tyrs lilla bok. Vilket jag då genast svarar lite chockat på "men vet Tyr ens vad alla heter?". Dagis fröken bara ryckte på axlarna och insåg nog att han troligast inte gör det.

Fan vad förbannad jag vart. Ingen ide att prata heller då man blir förbannad så jag var bara tyst medan fröken tittade bort och började visa sin uppmärksamhet på ngt annat.

Dagiset visar på en gång att de skiter fullständigt i vad vi har bestämt och de visar på en gång att de inte förstår Tyrs problematik. Han ska behandlas som ett barn med Aspergers syndrom och ska ha en massa bilder som stöd för att klara av vardagen på bästa sätt och så tror personalen att det går lika bra helt plötsligt med ett namn i en skrivbok. Då han inte ens vet vad dom alla heter, va fan!

Ringde till rektorn och förklarade dilemmat och då berättade rektorn att det går att ordna att ha bilder åt Tyr istället som det först var tänkt. Sedan berättade hon att den andra saken som vi efterfrågade inte alls gick att genomföra. Började ge oss en massa dumma skit råd om hur vi skulle kunna lösa problemet hemifrån istället. "Visa honom en klocka och visa att då den ser ut så då ska vi gå" (ursäkta mina ordval nu) men är hon totalt dum inne i huvudet!? Tror hon verkligen inte att vi redan har försökt med precis alla metoder som finnes. Var hon inte med på mötet där BUP berättade om Tyrs problematik att han inom vissa områden inte klarade av att förstå, klarar av att dra slutsatser osv. Jag berättade om hans svårigheter med övergångar på det mötet på BUP och då ifrågasatte rektorn banne mig inget utan ideerna lät så bra så. Nu avslutade hon det ämnet i stort sett med att men här på dagis fungerar det ju med bilder och att gå från aktivitet till aktivitet. Försökte förklara för henne att det faktiskt inte går att jämföra dom övergångarna som är inom ett dagis mellan de övergångar som är mellan olika ställen. Men jag tror inte denna rektor har en aning om vad en person med Aspergers syndrom har för problematik. Speciellt då det inte blir som dom har tänkt sig att det ska bli.

Ska kanske dra ut lite material om den diagnosen och hur den fungerar. För som jag sagt tidigare även om den diagnosen inte ställdes nu på pojken så har han den typen av problem och diagnosen var inte så långt ifrån att ställas. Han ska behandlas som ett barn som har den diagnosen eftersom den problematiken finns. Undrar om man skulle kunna be BUP ringa upp dagiset igen och förtydliga den biten att de ska tänka som att han faktiskt har den diagnosen för just nu så inser inte dagiset vad han behöver hjälp med.

Fan alltså att man hela tiden ska behöva kämpa för att få ngt att bara rulla på som man har rätt till.

1 kommentar:

  1. Men så dumt att dom inte gör det som är sagt.. Och vadå skriva frökens namn i en bok? Precis som du skriver så vet ju Tyr kanske inte vad alla heter där, och även om han får det berättat för sig vad det står för namn - så kan ju inte Han läsa.

    Nej fy, stå på dig eller byt förskola. Har hört mycket negativt om den där förskolan, så jag är inte alls förtjust i den överhuvudtaget faktiskt. Inte bara en som berättat saker för mig om den förskolan, utan jag har hört på flera håll.

    SvaraRadera