Precis som vi anade


Äntligen så var det den stora dagen då vi skulle få vårt besked om vad de kommit fram till på utredningen. Precis som vi anade så blev det ingen diagnos på papper ännu. Dock har vi fått bra hjälp av alla tester och prat under utredningen att få ringa in vad problematiken just nu är. Den diagnosen som dom har i åtanke på Tyr var det inte så långt ifrån att han egentligen skulle ha kunnat fått. Det som stod i vägen för att få den var hans låga ålder. "Man kräver ju inte så mycket från en som bara är 4:a år" som dom sa. Men det är väldigt nära att vi skulle kunna ställa diagnosen.

Utvecklingstesten/intelligenstesten som dom gjorde visade på stora skillnader på de olika områdena. Vissa delar av testerna var han på en 6 årings nivå rent kunskapsmässigt medan andra delar låg han under en 3 årings. Tvången som vi själva förknippar med OCD tycker dom mer påminner om de tvång som man har vid autism. 

Mycket tyder på att det är Aspergers syndrom och om han inte mognar ifrån den problematiken som han har nu idag så kommer det att troligast bli den diagnosen vid nästa utredning. Nästa utredning för att följa upp hur han utvecklas och mognar kommer att ske strax före skolstarten om ca 2 år. Om ngt drastiskt sker så att det blir behov av en ny utredning tidigare så var det möjligt.

Men vi hade nog ganska rätt i våra känslor av att Tyr var ganska lik killen i filmen "I rymden finns inga känslor" när vi såg den första gången. Nu blir det alltså att behandla honom som ett barn med Aspergers syndrom och försöka skapa de rutiner och in rutade liv som dessa behöver. För även om han inte har denna diagnos på papper ännu så är det de symtomen och beteenden som han har i dags läget. Vill ni förstå Tyr bättre så rekomenderar jag er att se filmen "i rymden finns inga känslor"

På måndag blir det ett samlat samtal med förskolan, BUP och oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar