Tyr har fått eget rum

Idag så har vi möblerat om. Tyr har fått eget rum vilket han är i stort behov av med tanke på hans asperger liknande beteende.

Vi har förberett han länge med att prata om det och han har själv tjatat de senaste 2 dagarna om att han ska sova i sitt rum redan då.

Nu när det var klart så fungerade det super för honom i början. För Freja blev det dock inge bra alls. Hon har ju ett behov av att vara uppe i han hela tiden för att kunna stimulera sitt behov av aktivitet som måste ske hela tiden. Så hon hade mycket svårt att respektera hans nej till att hon inte fick komma in.

Trots problematiken för Freja och att vi får ta den striden så vet vi att det kommer vara värt besväret senare. Tyr får sin fristad som han så väl behöver. Han har fått egen TV och egen DVD så att han alltid kan se sina program ostört av sina syskon. Kanske han slipper bekymret med att alltid behöva börja om filmen från början då ngt stör hans tittande och underlättar nattningen för honom.

Eftersom han är ett gosse barn som måste följa sina invanda rutiner så blev detta trots förberedelserna ett stort bekymmer för Tyr vid nattningen. Han är ju van att sova i våningssängen med Freja i tjejernas sovrum. Vilket han ville göra i natt igen. Vet inte om det var dumt av mig men jag var rädd att om han nu får gå in dit och sova så kanske han tror att det är okej alla kvällar och dagar att gå in dit då han känner för det. Tanken med att ge Tyr eget rum var inte enbart för hans skull utan även för tjejernas skull. Så att de också har en fristad från sin lillebror som har behov av att styra så mycket med sina tvång och rutiner. Så jag har förklarat för Tyr tidigare idag att tjejernas rum kommer vara deras rum som dom bestämmer över vilka som går in i precis som Tyr får göra med sitt rum. Detta förstod han tidigare under dagen och accepterade för fullt.

Men nu ikväll då känslan över att behöva göra precis som han alltid gör på kvällen kom och jag förbjöd det så blev han vansinnig. Härdsmälta för fullt. Testade även en ny metod med att köra time out på honom vilket vi även förklarade för honom under dagen skulle börja gälla nu då han nu har eget rum. Då han blir arg så får han gå in dit och sitta på sin fåtölj tills han slutat att vara arg.

Jo lagomt vad det gick bra då, not! Han vägrade sitta på fåtöljen och skulle bara ut ur rummet. Att hålla han kvar i fåtöljen var omöjligt men i rummet gick det bra att hålla honom i genom att blockera dörr öppningen (rummet har ingen dörr då vi valt att ta bort den) Hela rummet vändes upp och ner. Alla leksaker tömdes från sina platser i bokhyllan och skåpen och lådorna. Allt kastades och slets ut i vrede. DVD:en hängde från hyllan i sina elkablar men hade inte gått sönder.

När han väl kom ut igen efter att ha slängt ut exakt varenda pryl i sitt rum så ville han gå till attack igen mot mig. Men genom att snabbt distrahera honom med lek så lyckades jag få honom ur härd smältan.

Så där lagom skoj att behöva börja leka med honom för att behålla det lugna stadiet tills det har stabiliserat sig. Så där lagom skoj att behöva lägga ner över 30 minuter med att städa upp ett rum som man redan städat och möblerat om i för fullt under dagen. Allt detta behov av extra hjälp tar sådan tid, sådan energi och så mycket saker går sönder. Ibland så funderar jag egentligen hur mycket tid vi lägger ner extra på honom som inte en normal 4 åring skulle behöva. Hur mycket mer kostar han inte genom alla saker som förstörs i hans vredes utbrott? Man skulle nog gråta om man visste hur mycket det är egentligen.

Det här med time out ska vi testa ett bra tag till och se om vi kan få det att fungera. Han är ju rätt liten och det kan behövas flera, flera gånger för att få den rutinen att fungera. Så jag känner mig inte redo att förkasta den ännu.

Fast nu kommer bekymmer nr 2: var ska vi ha alla leksakerna?

Freja delar ju rum med Alicia fortfarande och det innebär att det rummet är fullt av andra leksaker. Lekrummet som blev Tyrs rum rymmer inte alla leksakerna. Den tomma platsen där Tyrs säng stod tidigare kan inte fyllas då den platsen är i 15 åringens rum. Vilken 15 åring vill ha småbarns leksaker i sitt rum eller att småbarn springer in och hämtar sådant hela tiden?

Just nu står det saker i hallen utanför lekrummet dvs Tyrs nya rum. Där kan det ju inte heller stå. Vi behöver verkligen minst ett rum till för att få det hela att gå ihop med Tyrs och Frejas speciella behov. Nog är det som attans att det ska behövas. Vi hade ju planerat att småbarnen skulle klara av att dela rum i minst några år till. Hur hittar man lägenheter i storlek 6 eller 7 rum? Inte lätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar