99 procent av barnen har bekämpningsmedel i urinen

En ny studie från Danmark visar att 99 procent av de danska barnen har bekämpningsmedel i urinen. Därför råder den danska livsmedelsministern människor att äta ekologiskt om de vill undvika bekämpningsmedel.
I barnens urin hittades bland annat organofosfater som ska döda insekter på åkrarna.
- Det är bekymmersamt att vi kan mäta så höga halter i barnens urin. Vi vet att organofosfater påverkar viktiga funktioner i hjärnan, säger Helle Raun Andersen, ph. D. och lektor vid universitet som genomfört undersökningen.
Insektsmedlet är förbjudet i Sverige, men inte i EU. Berör då det här oss svenskar? Javisst. Varannan tugga mat vi äter är importerad. Och även om Sverige har förbjudit en del värstinggifter så är vi inga änglar. Några exempel: vi tillåter fler bekämpningsmedel än Danmark. Vi sprutar mer än våra rödvita grannar, om man kikar på de mest besprutade grödorna. Vi halkar efter i lagstiftningen, till exempel inför danskarna snart en skatt som gör de farligaste bekämpningsmedlen dyra.
Idag finns bekämpningsmedel i nästan alla svenska vatten. I badsjöar, i grundvatten - till och med i regnet som faller över oss. Är det ett logiskt sätt att producera mat på?
Det finns ingen tvekan ekologiskt är bättre för barnen.
För alla barn som slipper få i sig skadliga kemikalier när de äter mellis och middag.
För alla barn som lever nära de hårt besprutade odlingarna i andra länder där vår mat odlas.
Och för framtidens barn, som garanterat inte har lust att ta hand om de miljöproblem vi ställer till med just nu.
Vill du läsa mer om varför eko är bättre för barnen? Klicka här:

1 kommentar:

  1. NEj fy va läskigt! Måste verkligen skärpa till mig med vad man äter känner jag ... även om jag brukar vara ganska duktig på att välja ekologiskt ...

    SvaraRadera