en moders oro

När man är mor så händer det ngt med ens själ. Det är som om den skulle ha delat sig och på ngt vis blandats och delats med sitt barns. Man vill på ngt vis förutse barnets öde och skydda det mot alla hinder som skulle kunna komma. En helt vanlig moders instinkt. Ja antagligen en helt vanlig faders instinkt också.

När man har barn med funktionsnedsättningar som ger en ökad risk för att hamna snett i livet så ökar ens instinkter till att röja barnets framtida väg från dess hinder. Trots att man innerst inne vet att det knappast går att göra, det som händer det händer. Hamnar barnet snett så vad kan man göra som förälder egentligen!?

När det sedan finns dom i ens närhet som har diagnoser och som hamnar riktigt fel och som till och med dör alldeles för unga så minskar knappast oron heller. Hur skyddar man sina barn? Hur uppfostrar man barn med svårigheter så att de får en bra framtid? Ja tänk om man hade svaren på dom frågorna. Men jag vet i alla fall att

"En stor kartläggning av psykisk ohälsa hos unga kriminella män presenteras av Kriminalvården i dag. Av dem som deltog i studien uppfyllde nästan två tredjedelar kriterierna för adhd under barndomen. Mer än hälften bedöms ha haft en depressiv eller manisk period i livet." Publicerat onsdag 6 februari 2013

"– Det är en hög förekomst av bland annat adhd. Om man tittar på adhd i en normal befolkning, så att säga, är förekomsten i den här gruppen tio gånger högre. Evidensläget kring adhd blir allt bättre och pekar i den riktningen att det är en nyckelfaktor för just kriminalitetsutveckling, säger Gustav Tallving.
– Eftersom den är så stor i en grupp som är väldigt brottsaktiv är det ju rimligt att man skulle kunna påverka återfallen i brott genom att särskilt utreda och behandla den här gruppen, för just adhd. Det är något vi kommer jobba vidare med och satsa resurser på."

1 kommentar:

  1. Inga lätta tankar att brottas med.
    Men med rätt diagnos tidigt i livet och den hjälp som finns idag så finns det goda förutsättningar ändå...
    Men mammahjärtat är alltid ömtåligt.
    Kram till dig.

    SvaraRadera