D vitaminet är bra

Vilken underbar morgon. Snälla och goa barn. Fantastiskt väder som redan nu omfamnar en med sina värmande strålar från fönstret. Jag har en känsla av att det kan bli en helt underbar dag idag.

Jag ska försöka få lite stärkande sol på mig senare så batterierna fylls på ordentligt.  Jag tror min kropp skriker efter lite D vitamin just nu. Vitamin D bildas i huden vid solbestrålning och 15 - 30 min om dagen täcker dagsbehovet under sommarhalvåret här i sverige.

Forskning tyder på att D-vitamin även påverkar hjärnan. D vitaminbrist under graviditet kan påverka fostrets hjärna så att risken för framtida schizofreni ökar. Dessutom är D-vitaminbrist vanlig bland kroniskt psykiatriskt sjuka, man kan se ett samband mellan D vitaminbrist och ADHD eller autism. I läkartidningen redan från 2007 går det att läsa om just D vitaminets påverkan av kroppen och en bra mening finns med i slutet av artikeln:

"Eftersom inga större behandlingsstudier har utvärderat D-vitamin i psykiatrin, vet vi inte i vilken grad psykiatriska patienter skulle gagnas av D-vitaminsupplement och inte heller hur stor andel av vårt nordliga lands neuropsykiatriska ohälsa som beror på otillräcklig tillgång på D-vitamin."

D-vitamin behövs och är bra för:
  • cellernas tillväxt och nervsystemet. Vitamin D är bra för skelettbildningen då det reglerar kalkbalansen i skelettet och tänderna, något som motverkar 
  • benskörhet (osteoporos) och karies. D-vitamin motverkar muskelsvaghet ochhjärt-och kärlsjukdomar och är bra även för hud och hår.
  • D-vitamin förbättrar upptaget av mineraler. D-vitamin behövs för upptagandet av kalciumoch fosfor i tarmen och anses vara bra för fettförbränningen då det hjälper kroppen att ta upp kalcium.
  • D-vitamin reglerar även hormonbalansen, ökar produktionen av testosteron, höjer sexlusten och är bra för fertiliteten. D-vitamin har en förstärkande effekt på dopamin ochnoradrenalin. D-vitamin tillhör även kategorin hormoner eftersom det kan självbildas i kroppen.
  • D-vitamin är bakteriedödande och bra för immunförsvaret, det motverkar trötthetoch depression. D-vitamin motverkar även förkylning och influensa. D-vitamin är bra motreumatism, akne, eksem och psoriasis. D-vitamin reglerar immunförsvaret (behövs för T-cellerna en typ av vita blodkroppar) och motverkar inflammationer och cancer. D-vitamin anses kunna hämma tumörtillväxt (bl.a. tjocktarmscancer) och utvecklande av MS (multipel skleros), Alzheimers, Parkinsson m.fl.
  • D-vitamin är även bra mot leverproblem, förstoppning och närsynthet och förbättrar insulinkänsligheten och minskar risken för diabetes typ 2, se även Insulin.
  • D-vitamin förbättrar resultaten vid fysisk träning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar