Hur får man ett större barn att somna i sin säng?

Att ägna en stor del av kvällen åt att försöka få sitt barn att sova tar på krafterna. Det tillhör såklart småbarns åren och ngt man mer eller mindre får på köpet då man skaffar barn. När det däremot fortsätter då barnen kommer upp i skolåldern då blir det ett betydligt mer stress moment för både barn och förälder. Här hemma hos oss ägnar vi 2 till 4 timmar åt nattnings rutiner beroende på om det är en bra eller dålig nattnings dag. Sedan när barnen väl har somnat så är det inte ovanligt alls att barnen vaknar under natten och kommer in till oss.

Två av barnen har fått ett kedjetäcke utskrivet till sig som hjälpmedel och det fungerar jätte bra så att barnen får sova hela nätter och inte kommer in till oss under natten. Däremot att få barnet att komma till ro under kvällen är fortfarande ett problem trots att vi har kedjetäcket. 

Hur tränar man eller får man då ett större barn att somna i sin säng?

 Det som passar för alla barn är så klart att föräldern är så trygg och lugn som möjligt. Det barn behöver är kärlek, värme, tydliga gränser, struktur och förutsägbarhet. Speciellt om man har barn med olika npf diagnoser. Däremot vet även föräldrar till dessa underbara barn att det oftast behövs ngt litet extra.

En nattlampa, lite lugn musik och ett tryggt mjukisdjur får de flesta barn att komma till ro. Vi har testat två olika modeller av cloud b mjukisdjur. Där barnen får en ny vän som dom kan komma till ro tillsammans med. Dom är inte bara underbart söta, mjuka och gosiga utan så mycket mer än så. 


Den ena modellen som vi har lyser upp hela rummet med olika stjärntecken. Barnet hamnar under en underbar stjärnklar himmel nästan som taget ur en vacker saga. 


Den andra vi har provat lyser upp rummet så att det ser ut som mjuka fina vågor på ett hav samtidigt som den spelar upp lugn och skön musik. Helt trollbindande att titta på i ett mörkt rum.Jätte fina produkter och ngt som helt klart är värt att testa om man har problem med att få barnen att komma i ro på kvällen. Det finns mer information om mjukisdjuren på deras facebook sida

1 kommentar: